VÄLKOMMEN TILL TRÄLLEKILLA RIDKLUBB!

Här har vi försökt samla de vanligaste frågorna och svaren på hur det fungerar hos oss. 

» HUR AVBOKAR JAG MIN LEKTION?

Om du inte kan komma på din ridlektion vill vi gärna att du lämnar återbud. Ju tidigare desto bättre. På så sätt blir det enklare att planera verksamheten och andra medlemmar får möjlighet att ta igen missade lektioner.
Du kan avboka din lektion via Minridskola.se eller lämnar du återbud till Nilla på 076-10 99 444 (tel el. sms). Vid återbud på SMS får du bekräftelse med ok. Inga återbud på mail eller Facebook.

Återbud ska lämnas innan 12.00 på vardagar och 08.00 på helg.

Efter 14.00 går det bra att boka igenridning på tel el. sms.

» VARFÖR BEHÖVER JAG AVBOKA MIN LEKTION?

Om du inte avbokar din lektion kan du inte rida igen din missade lektion och går ”miste” om en ridlektion. Men minst lika viktigt är det för planeringen – Nilla behöver veta vilka hästar som ska gå eller inte på lektionerna för att kunna anpassa dagarna för hästarna på bästa sätt.

» IGENRIDNING – VAD GÄLLER? 

Om du missat en lektion kan du ta igen den i en likvärdig grupp och i mån av plats. För att ha rätt till igenridning krävs att du lämnat återbud i tid, se ovan.

» HÄSTKUNSKAP

Eftersom hästar är så mycket mer än bara ridning, ingår även avsutten undervisning under terminen. Detta sker under en vecka per termin – teoriveckan, samt vid märkestagning.

 

VAD GÖR JAG I STALLET: INNAN/UNDER/EFTER LEKTION?

» TILL DIG SOM FÖRÄLDER

Säkerheten under ridlektion och vid all vistelse i stallet är jätteviktig oss på Trällekilla Ridklubb. Under tiden som nybörjare behöver ditt barn en ledare som går bredvid och håller hästen. Det är du som förälder som är ansvariga för att ordna ledare om du inte har möjlighet att leda själv. 

» NÄR SKA JAG KOMMA?

Du skall borsta, kratsa hovar, sadla och tränsa din häst själv. Beroende på din nivå och lektionsgrupp får du såklart hjälp om du behöver det. Men som regel sköter du din häst själv. 20-30 min behövs för att du skall hinna fixa din häst i tid. Räkna också med samma tid efter ditt ridpass.

 » LEKTIONSTID

Lektionstiden startar då ni elever kommer in i ridhuset och pågår tills ni har ställt upp era hästar på medellinjen och suttit av. Detta innebär att upp- och avsittning ingår i ridtiden. Likaså ingår korrigering av stiglädrens längd, spänning av sadelgjord och dylikt. Dessa moment tar olika lång tid beroende på ryttarnas vana och rutin, men är viktiga för säkerheten och en del i ridutbildningen.

» RYTTARENS UTRUSTNING

  • Alla ryttare skall alltid ha hjälm på vid all ridning! Ryttare under 13 år ska även bära hjälm i stallet och vid all hästhantering, men vi rekommenderar att även du som är äldre har hjälmen på när du vistas i stallet. Vid ut- och insläpp i hage ska alla under 18 år bära hjälm. Vi har hjälmar för utlåning.
  • Skyddsväst – enligt Svenska Ridsportförbundet bör skyddsväst bäras av alla ryttare under 18 år. Skyddsväst är obligatoriskt vid hoppning för alla under 18 år. Vi har västar för utlåning.
  • Skor/stövlar ska ha klack för att undvika att foten åker igenom stigbygeln.
  • Ryttaren bör ha lämpliga kläder som sitter tajt runt kroppen så att de inte kan haka fast i något. Huvtröjor bör undvikas. Utomhus bör man ha långärmad tröja. Ingen ridning med stora örhängen eller halsduk pga säkerhetsrisk.
  • Det kan vara skönt att ha ett par ridvantar. De används för att förstärka greppet om tyglarna
  • Rejäla skor ska användas vid all kontakt med häst, för att undvika trampskador.
  • Föräldrar – tänk på att även du som förälder kan komma i vägen för en tung hov, så välj rejäla skor när du ska följa med ditt barn i stallet. Gympaskor, kängor och liknande går bra, högklackat och sandaler är olämpligt. Tar du med mindre syskon till stallet för att titta på, så tänk på att även de behöver hjälm på huvudet och bra skor.

» VILKEN HÄST SKA JAG RIDA?

I pärmen vid Nilla finns listan med information om vilken häst som du ska rida.  Titta i kolumnen för din ridgrupp – där finns ditt namn på raden vid hästen du skall rida. För vissa grupper som rider första lektionen finns informationen om hästarna på tavlan i stallet.

» VAR STÅR HÄSTEN JAG SKALL RIDA?

De flesta hästar har en namnskylt på boxdörren men eftersom inte alla hästar har ”egen” box är inte alla uppmärkta. Var inte rädd att fråga dina lektionsvänner eller andra i stallet, de kan säkert visa dig var din häst står om du inte hittar.

» VAR HITTAR JAG SADEL & TRÄNS?

I sadelkammare hittar du listor med hästens utrustning på väggen vid hästens sadel. Där står även om det är något speciellt man behöver tänka på när det gäller att göra iordning respektive häst. Är du osäker tveka inte att be om hjälp. Det tar lite tid att lära sig rutinerna för de olika hästarna. Tänk på att det inte är skönt för hästarna att gå med utrustning som inte passar eller sitter rätt. Tänk också på att spänna sadelgjorden sakta i etapper.

» VAR FINNER JAG RYKTSAKER TILL HÄSTEN?

I gången utanför sadelkammaren finns en hylla med lådor med ryktborstar, hovkrats och allt du behöver för att borsta din häst ordentligt. Saknar du något är det bara till att fråga. Extra viktigt att borsta noga där sadel och träns ska sitta och kratsa hovarna så inga stenar har fastnat. 

» OM BOXEN ÄR TOM OCH HÄSTEN JAG SKALL RIDA INTE STÅR DÄR?

Står din häst inte i sin box går den förmodligen på ridlektionen innan din. Du behöver då inte fixa din häst utan tar över den vid lektionsbytet. Förhoppningsvis får du borsta och pyssla med den efter din lektion istället. Att din häst går på lektion innan kan variera från vecka till vecka och det rekommenderas att du ändå kommer i tid för att sköta din häst. Visar det sig att din häst går på lektion kan du pyssla med annat: fråga om dina lektionskompisar behöver hjälp med sin häst, sopa, sortera ryktborstar och hovkratsar, hänga med dina lektionskompisar eller titta på lektionen innan.

» LEDA SIN HÄST

Du leder själv ut din häst från stallet och in i ridhuset eller ut till paddocken, beroende på var ni rider lektion. Beroende på dina kunskaper och utbildningsnivå får du självklart hjälp vid hantering av hästen.

» UPPSITTNING

Väl inne på ridbanan/ridhuset får man inte sitta upp innan din ridlärare säger till att du får. Se till att sadelgjorden och tränset är spända korrekt, din säkerhetsväst och hjälm sitter bekvämt och fastspänd. Det finns pall att låna vid uppsittning.

» AVSTIGNING

Lyssna på din ridlärare och ställ upp dig på medellinjen och sitt av när ridläraren säger till. Väl avsutten skall du dra upp stigbyglarna på båda sidorna så det inte sker någon olycka och ni fastnar på vägen in.

» TILLBAKA TILL STALLET

Du leder själv tillbaka din häst till stallet igen – precis på samma sätt som när du ledde den ut. Du tar dig då tillbaka till hästens box. Ifall någon skall rida din häst efter dig behöver du bara lämna över den till nästa ryttare och du går utan häst ut från ridhuset/banan.

» INNE I STALLET IGEN

Ta av sadel och träns, sätt på grimman och lämna inte hästen ensam förrän du är säker på att boxdörren är stängd ordentligt. Lämna inte hästen ensam faststpänd i boxen.

På höst och vinter behöver hästarna regn- och vintertäcke på sig och då sätter du på detta innan du lämnar hästen i boxen.

» TVÄTTA HÄSTENS UTRUSTNING

När du hänger tillbaka din sadel skall du se till att schabraket inte ligger vikt. Bettet på tränset skall noga tvättas under rinnande vatten innan det hängs tillbaka på sin plats på ett sätt så det inte trasslar ihop sig eller släpar i golvet.

» BORSTA DIN HÄST – IGEN!

Om ingen skulle rida din häst på lektionen efter dig är det precis lika viktigt att du borstar din häst och kratsar hovarna lika noga som du gjorde innan lektionen innan du går hem.